Skoplje City Tour

Skoplje City Tour – 20.09.2019.

Najbolje od Skoplja u samo jednom danu

Makedonija je jedna od posljednjih velikih neotkrivenih zemalja Evrope: ona je raj sa planinama, jezerima i rijekama, čudima prirode, endemskom florom i faunom i kovčeg s jedinstvenim kulturnim blagom, legendama i pričama starim hiljadama godina.

Grad brojnih kultura

Već 2.500 godina Skoplje je središte brojnih kultura i civilizacija, od antičke preko vizantijske i osmanske do moderne. Skoplje je jedino mjesto gdje možete pronaći elegantne savremene hotele na osmanskoj kaldrmi, vizantijske crkve od crvenih cigli pored kupolastih turskih džamija i veličanstvene neoklasične građevine koje se naslanjaju na veličanstvene zgrade iz jugoslovenske ere.

09:15 Obilazak grada panoramskim autobusom

Dobrodošli u Skoplje, glavni grad Republike Sjeverne Makedonije. Pored svojih 2000 godina tradicije i kulture, to je jedan moderan grad, kao i glavni politički, ekonomski, obrazovni i kulturni centar Sjeverne Makedonije. On je i atraktivna turistička destinacija sa vrhunskom hranom i gostoljubivim domaćinima, obiljem kulturno-historijskih spomenika i prekrasnim okruženjem.

10:00 Obilazak Stare čaršije

Sa svojom srednjovjekovnom i osmanskom arhitekturom i brojnim malim zanatskim radnjama, Stara čaršija je jedan od najvećih i najživopisnijih centara ovog profila. Ovaj dio grada je bogat sakralnim i svjetovnim građevinama koje su ostavština bogatih turskih feudalaca.

  • Tvrđava Kale, Mustafa-pašina džamija, Crkva svetog Spasa
  • Bezistan, stare zanatske radnje u Suli hanu, Kapan han

11:00 Arheološki muzej Sjeverne Makedonije

Arheološki muzej se nalazi na istočnoj obali Vardara nasuprot Trga Makedonija. U njemu se mogu naći najvredniji i najznačajniji artefakti sa svih arheoloških lokaliteta u Sjevernoj Makedoniji.

12:00 Obilazak novog dijela grada – Trg i ulica Makedonija

dio grada. Centralni trg u Skoplju je najveći u Sjevernoj Makedoniji i na njemu je proglašena nezavisnost od Jugoslavije. Nakon obnove starih zgrada uništenih u zemljotresu 1963. godine i izgradnje avenije nacionalnih heroja, on danas priča priču o ovom gradu i historiji zemlje.

  • Kameni most
  • Statua Aleksandra Velikog
  • Spomen kuća Majke Tereze

13:00 Slobodan termin za ručak u restoranu La Terazza

Restoran LaTerazza nalazi se na glavnom gradskom trgu u Skoplju i nudi atraktivan pogled na najveći spomenik Aleksandru Velikom i prekrasnu fontanu. Ovaj restoran nudi i najbolja tradicionalna jela i talijansku kuhinju.