Obilazak Ljubljane

Ljubljana je kulturni, obrazovni, privredni, politički i administrativni centar Slovenije od stjecanja nezavisnosti 1991. godine. U antičkom periodu rimski grad Emona stajao je na tom području. Ljubljana se prvi put spominje u prvoj polovini 12. stoljeća. Bila je pod habsburškom vladavinom od srednjeg vijeka sve do raspada Austro-Ugarskog carstva 1918. godine.

Ljubljanski dvorac se već 900 godina nalazi na brdu iznad grada i glavna je atrakcija Ljubljane. S Vidikovca i zidina pruža se najljepši pogled na grad. U dvorcu se nalaze i muzejska postavka posvećena slovenskoj historiji, Muzej lutaka i nekoliko historijski značajnih lokacija, među kojima su i Kapela sv. Jurja, zatvor i virtuelni dvorac. Do dvorca se može brzo stići i žičarom. On služi kao prostor u kojem se održavaju umjetničke izložbe. Dvorac je pogodna lokacija za kulturne događaje, porodične izlete, plesove i filmske projekcije na otvorenom, koje se održavaju u okviru ljetne manifestacije Film pod zvijezdama.

Prešernov trg i Tromostovje: Prešernov trg se razvio iz raskrsnice ispred jednog od ulaza u stari srednjovjekovni grad u Ljubljani. Pored raskrsnice je franjevačka crkva Navještenja, koja je sagrađena u 17. stoljeću. Raskrsnica je pretvorena u trg, koji je popločan nakon rušenja gradskih zidova sredinom 19. stoljeća. Centralni od tri mosta koji čine Tromostovje izgrađen je 1842. godine. Zamijenio je stari, strateški važan srednjovjekovni drveni most, koji povezuje sjeverozapadne evropske zemlje sa jugoistočnom Evropom i Balkanom. Između 1929. i 1932. godine bočni pješački mostovi su izgrađeni pored prvobitnog kamenog mosta prema projektu arhitekte Joze Plečnika.

Katedrala: Na lokaciji Katedrale prvobitno se nalazila romanička crkva s tri broda, koja se prvi put spominje još 1262. godine. Nakon požara 1361. crkva je zasvođena u gotskom stilu. Nakon osnivanja Ljubljanske biskupije 1461. u više navrata je mijenjana i dograđivana. Osam godina nakon toga je zapaljena. Između 1701. i 1706. godine izgrađena je nova barokna crkva s bočnim kapelicama u obliku krsta prema projektu jezuitskog arhitekte Andree Pozzoa. Budući da je kupola crkve izgrađena tek 1841. godine, prvobitno je naslikana lažna kupola na luk iznad centralnog dijela krsta. Preostale barokne dekoracije interijera obuhvataju freske autora Giulia Quaglia, kipove četiri biskupa Emone ispod greda kupole, koje je izradio Angelo Putti, Puttiovu slika župnika Janeza Antona Dolničara, koji je pokrenuo obnovu crkve 1701. godine, oltarske anđele Francesca Robbe u lijevom dijelu broda i anđele braće Paola i Giuseppea Groppelija u desnom dijelu broda.

Gradska vijećnica: Gradska vijećnica u Ljubljani, koja se naziva i Mestna kuća, Magistrat ili Rotovž, sjedište je Općine Ljubljana. Krajem 15. stoljeća izgradio ju je graditelj Peter Bezlaj. Svoj sadašnji izgled dobila je između 1717. i 1719. godine, kada je dograđen dio koji je projektovao Carlo Martinuzzi s graditeljem Gregorom Mačekom Starijim. Objekat je naknadno više puta mijenjan, a najveći trag ostavile su intervencije arhitekte Svetozara Križaja 1963. godine. Fasada Vijećnice odražava mletačke arhitektonske utjecaje. Predvorje je prostor u kojem se nalazi ukrasna ploča u kasnogotskom stilu sa grbom iz prvobitne zgrade Gradske vijećnice i statuom Herakla s lavom iz 17. stoljeća. Statua je prvobitno bila dio Heraklove fontane, koja se nalazila u središnjem dijelu obližnjeg Starog trga. U zasvođenom dvorištu Vijećnice nalazi se Narcisova fontana (Narcisov vodnjak) Francesca Robbae iz dvorca Bokalce.

Glavna tržnica: Glavna tržnica u Ljubljani je više od mjesta za nabavku. Ona je prostor na kojem se mještani sastaju i uživaju u društvu. Sastoji se od otvorene pijace, smještene na Vodnikovom i Pognačarevom trgu, i natkrivene tržnice, koja se nalazi između dva trga. Tu je i niz manjih dućana s hranom duž rijeke Ljubljanice. Ovaj dio je poznat i kao Plečnikova natkrivena tržnica jer je smješten u kolonadi koju je projektovao poznati arhitekt Joze Plečnik iz Ljubljane. Ponudu Glavne tržnice obogaćuju i ugostiteljski objekti i kiosci s hranom.

Providba rijekom Ljubljanicom

Tokom vožnje turističkim brodom imat ćete priliku da se divite živopisnom historijskom centru grada dok plovite rijekom Ljubljanicom i slušate zanimljive anegdote vašeg vodiča o rijeci, mostovima i nasipima. Nakon toga ćete u sklopu šetnje obići stari centar grada i njegove najvažnije atrakcije te posjetiti Vijećnicu. Nakon vožnje žičarom do Ljubljanskog dvorca saznat ćete nešto više o historiji te veličanstvene srednjovjekovne tvrđave. Posjetit ćete i stalnu postavku izložbe o slovenskoj historiji, pogledati video Virtualni dvorac i popeti se na Vidikovac kako biste uživali u najljepšem pogledu na grad.