Case Study Excellence Awards

integrisano rješenje za upravljanje osobljem i sigurnošću

KOMPANIJA: Špica Grupa

NAZIV PROJEKTA: Nadogradnja pomoću Time & Space rješenja u NLB banci Sarajevo: integrisano rješenje za upravljanje osobljem i sigurnošću

PREDAVAČ: Dario Radošević, menadžer za razvoj poslovanja, Špica International

REZIME PROJEKTA

NLB Grupa jedna je od najvećih bankarskih grupacija u Sloveniji i Jugoistočnoj Evropi. Zapošljava 5.000 zaposlenih, te ima 94 filijale u Sloveniji i 327 poslovnica u regiji. Špica već dvije decenije sarađuje s NLB-om. Njen Time&Space sistem se u Bosni i Hercegovini koristi još od 1996, gdje je uglavnom bio namijenjen za evidenciju radnog vremena i jednostavnije operacije kontrole pristupa. U 2018. godini NLB je planirao nadograditi postojeći sistem novim vremenskim modulima za kvalitetniju evidenciju radnog vremena, ERP integracijom, prelaskom s Indala na HID iClass tehnologiju, Bluetooth mobilnim i biometrijskim pristupom za zone visoke sigurnosti, praćenjem i upravljanjem sistemom u stvarnom vremenu te integracijom protivprovale i sistema za upravljanje videom. Jedan od najvećih izazova bila je potreba za iskorištavanjem starih kontrolera (neki su bili stariji od 15 godina) s novom frontend opremom poput Bluetooth čitača, iClass transformacije i biometrije. Svi postojeći kontroleri su na kraju i zadržani, što je značajno utjecalo na budžet projekta. Danas sve poslovnice NLB-a u Bosni i Hercegovini imaju najsavremenije sisteme za evidenciju radnog vremena, sigurnu kontrolu pristupa i dobre izglede za svijetlu budućnost.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Dario Radošević pomaže klijentima Špice da pronađu najbolja rješenja za svoje potrebe u domenu upravljanja radnom snagom i kontrole pristupa. Za one koji se suočavaju s poslovnim izazovima u tom segmentu, Dario je uvijek spreman pomoći u potrazi za najboljim rješenjem. Izrazito je aktivan na planu SAAS rješenja i otvoren za kontakte u slučaju postojanja interesa za testiranje novih proizvoda iz Špice, poput www.allhours.com ili www.doorcloud.com, jer Špica uvijek aktivno traži nove partnere. U slobodno vrijeme aktivni je veteran vaterpola u VK Vučko u Sarajevu. Više informacija potražite na www.linkedin.com/in/darioradosevic.

Grand Hotel Park u Rovinju

 

KOMPANIJA: Alarm automatika

NAZIV PROJEKTA: Integrirana zaštita Grand Hotela Park u Rovinju

PREDAVAČ: Renata Dončević, direktorica i članica Uprave za projektne poslove

REZIME PROJEKTA

Maistra d.d. je vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj koja upravlja s devet hotela, osam turističkih naselja i šest kampova. Posljednjih godina, kompanija je svoje investicije usmjerila na gradnju ekskluzivnih hotela. Ove godine je dovršen veliki investicijski projekat vrijedan više od 94 miliona eura – Grand Hotel Park u Rovinju, sa svojih pet nadzemnih i dvije podzemne etaže, potpuno je integrisan u svoj okoliš. S obzirom na kategorizaciju hotela, posebna pažnja je posvećena visokom stepenu sigurnosti, ali uz zahtjev diskretnosti, tj. elementi sistema su morali biti uklopljeni u arhitektonsko rješenje jednako kao što je cijeli hotel uklopljen u okoliš. Alarm automatika je prihvatila ovaj izazov i opremila hotel svim sistemima tehničke zaštite prilagođenih njegovom prostoru. Sa sigurnosne strane, najvažniji zahtjev je bila integracija i centralizirano upravljanje svim sistemima zaštite, što je izvedeno putem ABSistemDCi softvera razvijenog u Alarm automatici. Osim toga, sistemi su integrisani i međusobno, pa je protivprovala integrisana sa sistemom pametnih soba i tako stavljena i u funkciju upravljanja energentima i potrošnje. Za ulaz na parking koriste se LPR kamere, kojima se upravlja putem ABsistemPark rješenja integrisanog s recepcijskim softverom.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Renata Dončević je direktorica i članica Uprave za projektne poslove u Alarm automatici s višegodišnjim iskustvom u projektovanju i vođenju projekata tehničke zaštite. U Alarm automatici u Rijeci radi od 1999. godine, ranije kao voditeljica tehničkog odjela. Ovlaštena je projektantica, članica Hrvatske komore inženjera elektrotehnike. Aktivno radi na afirmaciji tehničke zaštite kroz Hrvatski ceh zaštitara i druga strukovna udruženja.

Hotel Marriot Skoplje

KOMPANIJA: SECTRON

NAZIV PROJEKTA: SECTRON Integrisani sigurnosni sistem: Hotel Marriot Skoplje

PREDAVAČ: Filip Boškov, menadžer za promociju brenda

REZIME PROJEKTA

U okviru integrisanog sigurnosnog sistema instalirani su Boschevi sistemi za automatsku detekciju i dojavu požara, za razglas i evakuaciju, kontrolu pristupa, IP videonadzor te BIS za integrisano upravljanje, zatim SD3 sistem za automatsko otkrivanje CO i LPG-a, sistem za automatsku zaštitu od krađa i napada te Reacomov sistem za sprečavanje panike u SPA centru. Centralna komponenta je sistem za automatsku detekciju i dojavu požara. On je zadužen za nadgledanje i kontrolu većine drugih sistema: praćenje sprinklera, protivpožarnih klapni, nadzor Piranha sistema za gašenje požara, automatsku kontrolu sistema za uklanjanje dima, kontrolu ventilacijskog i sistema automatskog isključivanja napajanja u kuhinjama, sistema kontrole pristupa, razglasa i sl. Sistem za automatsku detekciju i dojavu požara kontroliše i nadzire oko 2000 lokacija.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Filip Boškov je diplomirao mašinsku inteligenciju i robotiku. Tokom studija učestvovao je u projektima iz oblasti sigurnosnih sistema, automatizacije industrijskih procesa i mrežne arhitekture. Prije diplomiranja radio je kao tehnička podrška u jednoj telekomunikacijskoj kompaniji. U aprilu 2018. zaposlio se u kompaniji SECTRON Makedonija kao menadžer za promociju brenda zadužen za: videonadzor, mrežnu opremu, zaštitu perimetra, kontrolu pristupa, evidenciju radnog vremena, pretprodajnu podršku i direktnu prodaju te pripremu sigurnosne dokumentacije za objekte nižeg i visokog rizika.

Užice siguran grad

KOMPANIJA: Dahua Technology

NAZIV PROJEKTA: Nadzor javnih saobraćajnica i trgova: Užice siguran grad

PREDAVAČ: Aleksandar Stojanović, inžinjer tehničke podrške, Dahua Technology

REZIME PROJEKTA

U skladu s dugoročnim planom Republike Srbije, a s ciljem prevencije nasilja, smanjenja saobraćajnih nesreća i povećanja sigurnosti na putevima i javnim površinama, kompanija Dahua Technology odgovorila je na zahtjeve Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih relevantnih institucija te ponudila integrisan sigurnosni sistem koji omogućava evidenciju saobraćajnih prekršaja, vozila na svim prilazima gradu, praćenje brzine na kritičnim tačkama i nadzor svih bitnih javnih površina. Akcenat je stavljen i na nadzorni centar, koji je prilagođen projektu, a radi lakšeg i bržeg upravljanja sistemima. Pretraga podataka u bazi evidentiranih prekršaja i pronalaženje počinilaca skraćeni su na vrijeme ispod jedne minute, što je poboljšalo efikasnost policije. Uporedo s realizacijom postojećih Safe City projekata, Dahua Technology testira i priprema nove uređaje bazirane na AI tehnologiji, koji će potpuno zamijeniti tradicionalne sisteme evidencije prekršaja, a gradove u Srbiji približiti svjetskim metropolama koje već koriste takve sisteme prevencije i tehničke zaštite.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Stojanović je karijeru započeo kao inžinjer tehničke podrške u Orion Telekomu, jednom od vodećih privatnih internetskih provajdera u Srbiji. Nakon toga je u timu za upravljanje mrežnom infrastrukturom i održavanje servisa stekao iskustvo radeći na srednjim i većim sistemima, upravljajući projektima i radeći na integrisanim sistemima mrežne i tehničke zaštite. Godine 2016, prelaskom u kompaniju Dahua Technology, nastavlja rad na poziciji inžinjera tehničke podrške za teritoriju Srbije i Crne Gore, gdje aktivno učestvuje u projektima tehničke zaštite i obavlja treninge i certifikaciju u skladu s programom kompanije Dahua Technology.

Integrisana tehnička rješenja i automatizacija – efikasnost, sigurnost i radni procesi uz visoku dodanu vrijednost

KOMPANIJA: Sensor

NAZIV PROJEKTA: Van Hool, proizvođač autobusa iz Skoplja: Integrisana tehnička rješenja i automatizacija – efikasnost, sigurnost i radni procesi uz visoku dodanu vrijednost

PREDAVAČ: Miha Senčar, direktor prodaje, Tenzor

REZIME PROJEKTA

Van Hool iz Belgije je veliki evropski proizvođač autobusa, koji nudi širok asortiman autobusa za javni prijevoz na međunarodnim tržištima. Od 2012. je prisutan i u Republici Sjevernoj Makedoniji s velikom montažnom fabrikom površine 80.000 m². Njen trenutni proizvodni kapacitet je 800 autobusa godišnje, a kompanija upošljava oko 1.200 radnika. Od samog početka izgradnje fabrike Sensor je odabran za instalaciju integrisanih sistema kao što su tehnička zaštita, automatizacija i BMS. Godinama razvijana stručnost omogućila je toj kompaniji da već sedam godina implementira i održava sisteme sigurnosti i automatizacije, što je dokaz povjerenja i lojalnosti njenih klijenata u odnosu na njenu profesionalnost. Sensorovi inžinjeri i tehničari iz različitih oblasti blisko sarađuju u
projektnim grupama i pretvaraju ideje u inteligentna i tehnički i ekonomski isplativa rješenja prilagođena zahtjevima kupaca. U okviru integracije sigurnosnih sistema, Sensor je implementirao sisteme za detekciju požara i videonadzor iz Boscha, automatizirane i BMS sisteme iz Johnson Controlsa i sisteme za odvod dima kompanije GEZE. Kako bi se postigla najbolja moguća funkcionalnost, ti sistemi se kontinuirano nadograđuju i održavaju.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Miha Senčar je diplomirao menadžment na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, a kasnije je usavršavao znanje iz upravljanja tehnologijom na međunarodnom master- programu. Više od deset godina radio je na razvoju poslovanja u Tenzor Grupi, djelujući u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji u segmentima sigurnosti, upravljanja zgradama i poslovne inteligencije u maloprodaji. Kao dio programa unapređenja prodaje, dijelom radi i na razvoju Tenzorove integracijske (x)EMS (Event Management System) platforme za različite tržišne segmente na nivou jednostavnosti korisničke upotrebe.

Željeznička teretna stanica Kopar

KOMPANIJA: MOBICOM

NAZIV PROJEKTA: Videonadzorni sistem s vještačkom inteligencijom: Željeznička teretna stanica Kopar

PREDAVAČ: Rok Bajec, direktor i vlasnik, MOBICOM

REZIME PROJEKTA

Slovenske željeznice su jedini operater željezničke mreže u Sloveniji. Zapošljavaju gotovo 8.000 ljudi, a sama kompanija je podijeljena u osam odjela, koji pokrivaju sve logističke aktivnosti: prijevoz ljudi, logistiku robe, infrastrukturu itd. Jedna od njenih osnovnih djelatnosti uključuje prijevoz robe i pružanje logističkih usluga na potezu luka Kopar – ostatak Evrope. Teretna stanica u Kopru jedan je od najvećih logističkih centara u Sloveniji. Milioni tona različite robe vozovima se prevoze na različite destinacije širom Evrope. Kada se vozovi ukrcaju, obično ostaju na stanici preko noći prije sutrašnjeg polaska. Budući da su na stanici laka meta, suočavaju se s povećanim rizikom od kriminala, zbog čega ga uprava pokušava reducirati. No, kako zaštititi područje koje pokriva 625.000 m 2 i proteže se na dužini od 1.300 m? Zbog visokog napona, željezničke pruge i postojeće infrastrukture, instalacijske mogućnosti bile su prilično ograničene. Prezentacija će se pozabaviti pilot-projektom aktivne zaštite velike površine na otvorenom, koja uključuje upotrebu vještačke inteligencije i verifikacije pomoću videa.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Rok Bajec je direktor, vlasnik i član Odjela za upravljanje projektima u kompaniji MOBICOM. Posjeduje bogato višegodišnje iskustvo u projektovanju i upravljanju sigurnosnim projektima. U sigurnosnom sektoru radi od 1990. godine, a veliki dio profesionalnog iskustva izgradio je u radu s videonadzornom tehnologijom. Karijeru je počeo u Dallmeieru 1995, uz pohađanje tehničkih i projektantskih edukacija koje su organizirali Samsung, Sony, Pelco, Dahua i mnogi drugi. Nakon skoro 30 godina u sektoru sigurnosti Bajec je vrlo dobro upoznat s globalnim trendovima i glavnim svjetskim igračima.

JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad

 

KOMPANIJA: AVS Electronics

NAZIV PROJEKTA: Integrisani sigurnosni sistem za zaštitu kritične infrastrukture: JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad

PREDAVAČ: Marco Zittino, međunarodni prodajni menadžer, AVS Electronics

REZIME PROJEKTA

Novi Sad je najveći grad u Vojvodini i drugi po veličini grad u Srbiji sa između 300 i 400 hiljada stanovnika. Sve do pred kraj 19. vijeka, stanovnici Novog Sada su pili vodu iz Dunava ili kopanih bunara. Prvi duboki subarterski bunari izbušeni su 1895. godine. Današnji kapacitet vodovodnog sistema je oko 130.000 m3/dan. JKP Vodovod i kanalizacija odgovara za ispravnost i kvalitet vode na mreži do mjernog instrumenta (vodomjera). Riječ je o objektu visokog rizika i kritične infrastrukture, čija integrisana zaštita uključuje i antiterorističke mjere za zaštitu, nadzor i kontrolu ulaska u objekte Vodovoda i kanalizacije. Rješenje zaštite integriše više elektronskih sigurnosnih sistema u jedinstveni sistem, kojim jednostavno upravlja službena osoba.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Marco Zittino od 2014. godine radi kao menadžer za međunarodnu prodaju u kompaniji AVS Electronics. Zittino je odgovoran za Veliku Britaniju, Centralnu i Istočnu Evropu, Rusiju, Centralnu i Južnu Afriku, Ameriku i Aziju. Od 1995. godine je zadužen za kreiranje i objedinjavanje novih nacionalnih uvoznika i ovlaštenih distributera, poboljšanje performansi partnera kao i procjenu i kreiranje novih tržišnih i poslovnih mogućnosti. Prije angažmana u kompaniji AVS Electronics, Marco je stekao dragocjeno iskustvo u Tecnoalarmu kao menadžer regionalne i međunarodne prodaje. Radio je i kao nacionalni menadžer prodaje za Francusku i DACH zemlje u Domotecu. Zittino je učesnik brojnih skupova posvećenih sigurnosnim rizicima, a bio je i član Odbora za prevenciju rizika u oblasti elektronske sigurnosti. Izlagao je na više sektorskih događaja, od kojih su mnogi bili vezani za domovinsku sigurnost, vojne aerodrome i baze, aplikacije u naftnim i plinskim okruženjima, sigurnosna rješenja u konvencionalnim i atomskim centralama, sigurnost velikih aerodroma i zračno-kosmičkog prostora, međunarodnu sigurnost, vodovode i elektroprivredu.

Zračna luka “Franjo Tuđman”

KOMPANIJA: ATEÏS

NAZIV PROJEKTA: Integrisani evakuacijski sistem: Zračna luka “Franjo Tuđman”

PREDAVAČ: Dragan Petrović, prodajni menadžer za Srbiju i proizvodni menadžer za VELOX za Evropu, ATEÏS Europe

REZIME PROJEKTA

Pravilnim izborom Penton zvučnika i procesorskom obradom zvuka s IDA8C ostvarena je kvalitetna čujnost i razumljivost u prostoru Zračne luke “Franjo Tuđman”. Sistem je trebalo osmisliti tako da se zadovolje zahtjevi fazne evakuacije prostora prema Elaboratu protivpožarne zaštite, uzevši u obzir i komponentu pozivnog ozvučenja (Public address) prema elaboratu kretanja putnika u zgradi
(Passenger Flow). Sistem je morao biti usklađen s evropskom normom EN54 i jedini je u putničkom dijelu za glasovnu dojavu u slučaju požara. Tokom izvedbe dolazilo je do određenih izmjena projekta uzrokovanih samom akustikom prostora. U visokom prostoru za čekiranje, odlaznim terminalima te u prostoru prikupljanja prtljage simulacijama u Ease programu dolazilo se do rezultata koji nisu zadovoljavali. Nakon usaglašavanja s arhitektima te izborom zvučničkih jedinica na definirane pozicije dobili smo rezultate u skladu sa zahtjevima, pri čemu nije bio narušen autorski rad arhitekata, pobjednika na međunarodnom konkursu.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Petrović radi kao prodajni menadžer za Srbiju i proizvodni menadžer za VELOX za Evropu u Odjeljenje za prodaju i inžinjering (PAVA sistemi) kompanije ATEÏS Europe. Prije nego što je preuzeo tu poziciju, radio je u brojnim sigurnosnim kompanijama kao: menadžer za projektnu prodaju u Alarm automatici Srbija, menadžer prodaje i inžinjeringa u Almaks Security Systemsu, projektant u Tesla sistemima, inžinjer prodaje za rješenja u zgradama u Metronik Inženjeringu, direktor Odjela za protivpožarnu zaštitu i integrisane sisteme u G4S-u u Beogradu, inžinjer u proizvodnom sektoru u Lunatroniku itd. Magistrirao je iz oblasti optoelektronike i laserske tehnologije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a stekao je i mnogo certifikata vezanih za protivpožarne sisteme, videonadzor, protivprovalu te telekomunikacijske mreže i sisteme.

Ministarstvo odbrane Republike Bugarske i Jedinice za integraciju NATO snaga (NFIU)

KOMPANIJA: Teletek Electronics

NAZIV PROJEKTA: IRIS protivpožarni sistem: Ministarstvo odbrane Republike Bugarske i Jedinice za integraciju NATO snaga (NFIU)

PREDAVAČ: Kamen Kraychev, menadžer za razvoj poslovanja, Teletek Electronics

REZIME PROJEKTA

Za zaštitu Ministarstva odbrane Republike Bugarske i sjedišta Jedinice za integraciju NATO snaga (NFIU) u Sofiji, Bugarska, izabran je IRIS, adresabilni vatrodojavni sistem s uređajima kompanije Teletek Electronics. Velika zgrada površine 9000 m 2 , poznata i kao bugarski Pentagon, služi i kao komanda pješadije, vazduhoplovstva i vojne policije. Projekat je uključivao nadogradnju sistema detekcije požara u zgradi, što je povlačilo provođenje novih kablova. To se moralo izvesti dok su u zgradi boravili ljudi, a da se pri tome ne ometa rad Ministarstva. Novi sistem za detekciju požara pruža sveobuhvatnu zaštitu na svih deset spratova Ministarstva i sastoji se od devet adresabilnih centrala u mreži s oko 3.500 uređaja, čiji rad prati Teletek Electroniscov softver Observer. Sistem je povezan s kritičnom opremom, koja pokriva devet izlaza za evakuaciju, šest liftova, klima-uređaje, sve razdjelnike i sistem kontrole pristupa. Sistem je predat klijentu na korištenje uz odobrenje civilne zaštite.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Kamen Kraychev je stručnjak za razvoj poslovanja s više od devet godina iskustva i dokazanim rezultatima u prodaji sigurnosnih sistema. Karijeru je počeo kao regionalni trgovac zadužen za CEM, Bugarsku i region Balkana. Tokom karijere razvio je mrežu distributera u Jugozapadnoj Evropi, Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku. Stekao je profesionalno iskustvo u otvaranju novih tržišta, kao i uspostavljanju kontakata s investitorima i predstavnicima lokalnih komora inžinjera i projektanata. Održao je više od 130 prezentacija pred poslovnom i tehničkom publikom.

Važnost cyber sigurnosti u kontroli pristupa

KOMPANIJA: Prima sistemi

NAZIV PROJEKTA: Važnost cyber sigurnosti u kontroli pristupa: Naša priča

PREDAVAČ: Miha Unk, član Upravnog odbora i tehnički direktor, Prima sistemi

REZIME PROJEKTA

Cyber sigurnost mora postati prioritet. Hakeri redovno skeniraju ciljeve u potrazi za jednostavnim pristupnim tačkama. Loše podešeni senzori, nadzorne kamere ili sistemi za kontrolu pristupa su način za ulazak u mrežu. Manje od 30% proizvođača je implementiralo mjere cyber sigurnosti. Šta time rizikujemo? Gubitak produktivnosti, krađu vrijednih podataka, potražnju za otkupninom i mnogo
više. Prima je bila dio istrage koju je provodila holandska kompanija Applied Risk. Istraživač Gjoko Krstić analizirao je Primine binarne datoteke paketa za nadogradnju i uspio pronaći neke ranjivosti. To je potaknulo napor da se uklone ranjivosti i stavi još veći fokus na činjenju Priminog rješenja sigurnim od cyber napada. Kompanija je sarađivala s CISA-om, odjelom Ministarstva vanjske sigurnosti SAD-a, održavajući “Nacionalni sistem svijesti o cyber napadima”. Prima će podijeliti svoju priču i razmatrati pitanja koja treba riješiti u okviru IoT-a (u ovom slučaju sistema kontrole pristupa) ili sličnih sistema povezanih na mrežu. Kupci, projektanti i instalateri moraju biti svjesni rizika od cyber napada i početi postavljati teška pitanja vezana za visok nivo sigurnosti. Također će biti govora o novom IEC 62443 standardu, koji našoj industriji pomaže da ostvari veću cyber sigurnost.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Miha Unk je osnivač kompanije Prima sistemi, koja posluje kao vrhunski proizvođač sistema modularne IP kontrole pristupa. Kompanija se etablirala na području Evrope, Amerike i UAE-a. Bila je jedan od prvih tržišnih igrača koji je u potpunosti redizajnirao koncept kontrole pristupa i tako doveo do rasta prometa i tehnološkog portfolija. Miha Unk uvijek nastoji ponuditi praktična i pametna rješenja za srednje i velike kompanije suočene s tehnički zahtjevnim izazovima sigurnosti. Zahvaljujući svojim vještinama i specijalizaciji za integrisane razvojne i mrežne protokole, Unk je imao značajnu ulogu u pripremi rješenja za kontrolu pristupa za Reem Island u Abu Dhabiju (investicijski projekat vrijedan 30 milijardi dolara), tehnološki naprednog rješenja za danski Biofos, novog projekta za Fraport Slovenija i mnoge druge projekte.

Apollonia kasino

 

KOMPANIJA: Avigilon

NAZIV PROJEKTA: Održivi videonadzorni sistem nove generacije: Apollonia kasino

PREDAVAČ: Marijo Kolovrat, direktor prodaje za Jadransku regiju, Avigilon

REZIME PROJEKTA

Stari CCTV sistem u Apollonia kasinu evoluirao je paralelno s različitim tehnologijama koje su postale dostupne u proteklih 20 godina, s akcentom na analognim tehnologijama različitih proizvođača. Uprava kasina nedavno je odlučila proširiti svoju operativnu zgradu i nadograditi sistem videonadzora. Budući da su kasina među najsloženijim okruženjima, zadatak pred projektantima nije bio nimalo lak. Javila se zabrinutost da su ulozi previsoki kao i cirkulacija ljudi unutar objekta, uz dodatak da su zahtjevi iz zakona o igrama na sreću veoma strogi i da traže usklađenost s GDPR direktivom. Danas cyber sigurnost predstavlja veći izazov nego ikada, uz okruženja s vrlo dinamičnim uvjetima osvjetljenja, obaveznu sinhronizaciju audio i video feedova u prostorijama za igre i potrebu za kontinuiranom fleksibilnošću (mijenjanjem pozicija kamera). Nakon sužavanja broja dostupnih rješenja na tržištu, menadžment kasina je odabrao pravo rješenje pomoću kreiranja probnog okruženja i instalacije probnog sistema. Avigilonova tehnologija je odabrana zbog najbržeg vremena odziva i korištenja revolucionarne VMS platforme, koja nudi visok nivo detalja unutar scene i sofisticiranu vještačku inteligenciju i duboko učenje, uz mogućnost praćenja situacije uživo. Sistem se fokusira isključivo na relevantne događaje i nudi pristup pretraživaču koji može lako pretražiti višesatne snimljene materijale i brzo locirati konkretnu osobu ili vozilo koji su važni za cijeli sistem.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Marijo Kolovrat je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Skoplju 2005. godine. Specijalizirao se za elektroniku i telekomunikacije. Karijeru u videonadzornoj industriji počeo je u Makedoniji prije 14 godina. U hrvatskoj kompaniji Proalarm Kolovrat stekao je dragocjeno iskustvo u svim aspektima sigurnosnog poslovanja, i to na funkciji tehničkog direktora, koju je obnašao skoro sedam godina. Krajem 2012. dobio je posao u Avigilonu. Dvije godine poslije povjeren mu je zadatak upravljanja timovima prodajnog inžinjeringa iz Južne Evrope i Rusije/CIS-a, uz paralelnu ulogu mentora novih zaposlenika koji su angažovani na ključnim projektima u više od 40 zemalja. Početkom 2016. godine Kolovrat je unaprijeđen na mjesto menadžera za inžinjerstvo aplikacija za EMEA regiju i uključen u složene i ključne projekte. Ubrzo je preuzeo funkciju Avigilonovog menadžera prodaje za područje Balkana, što uključuje upravljanje snažnim partnerskim kanalom u sedam zemalja i podizanje poslovanja na novi nivo uz dvostruki rast.

ANTEA Cement

KOMPANIJA: NIKOB

NAZIV PROJEKTA: ANTEA Cement: Kompletna nadogradnja CCTV sistema s centralnim monitoringom i upravljanjem

PREDAVAČ: Kiril Lazarov, generalni direktor i vlasnik, NIKOB

REZIME PROJEKTA

ANTEA Cement je dio TITAN Grupe i ima godišnji proizvodni kapacitet od 1,4 miliona tona cementa i 3.300 tona klinkera dnevno. Postrojenje je smješteno u Boka e Kuqe, Borizane, na oko 50 km od Tirane, glavnog grada Albanije. Postrojenje ne služi samo lokalnom tržištu jer se klinker i cement izvoze u Egipat, Crnu Goru, Libiju i Italiju. Fabrika je puštena u pogon 2010. godine, s već instaliranim analognim videonadzornim sistemom sa slabom ili nikakvom analitikom koja bi mogla biti od koristi za preko 50 pripadnika sigurnosnog osoblja na terenu. ANTEA Cement je zatražio od kompanije NIKOB da ponudi rješenje koje je projektovano i rađeno za videonadzor i kontrolu pristupa, uz mogućnost centraliziranog upravljanja i nadzor i kontrolu kamera u realnom vremenu. NIKOB je uspješno projektovao i implementirao integrisano sigurnosno rješenje sa sljedećim komponentama: videonadzorom Full HD kamerama, koje pokrivaju perimetar u rasponu većem od 5 km; videonadzorom brzim kupolastim kamerama za pružanje logističke podrške sigurnosnom osoblju za zaštitu perimetra i kruga postrojenja; termalnim brzim kupolastim kamerama, koje pružaju logističku podršku sigurnosnom osoblju za zaštitu perimetra i kruga postrojenja i očitavaju temperaturu u realnom vremenu za ključnu infrastrukturu kao što je rashladni toranj za električnu podstanicu; automatskim prepoznavanjem registarskih tablica za kontrolu pristupa vozila krugu fabrike; kontrolom pristupa za dvostranu kontrolu više od 80 sigurnosnih vrata u krugu fabrike, sistemom evidencije radnog vremena za zaposlene.

BIOGRAFIJA PREDAVAČA

Kiril Lazarov je inžinjer elektronike, generalni direktor i vlasnik kompanije NIKOB. Lazarov ima više od 15 godina iskustva u oblasti pružanja sigurnosnih usluga i implementacije integrisanih sigurnosnih sistema i rješenja. Kao direktor NIKOB-a bio je zadužen za rast kompanije s nekadašnjih 500 na današnjih 2.000 zaposlenih u proteklih devet godina. Osim toga, Lazarov je bio inicijator i predvodnik osnivanja novog odjela za integraciju sigurnosnih sistema, koji trenutno zapošljava više od 40 kvalificiranih instalatera i inžinjera.