Case Study Excellence Awards

NAZIV PROJEKTA: Luka Koper: Novi sistem kontrole pristupa za jedan vikend

KOMPANIJA: Špica International

GOVORNIK: Tone Stanovnik, direktor, Špica International

NAZIV PROJEKTA: Luka Koper: Novi sistem kontrole pristupa za jedan vikend

KOMPANIJA: Špica International

REZIME PROJEKTA

Luka Koper je posebno uređeno i zaštićeno područje prema slovenskim zakonima. U njoj se već godinama koristi Time & Space rješenje za evidenciju radnog vremena kompanije Špica International. Međutim, za kontrolu pristupa korišten je sistem drugog proizvođača. U međuvremenu je zastario i postao nepraktičan za upotrebu, uz otežano ažuriranje softvera i nadogradnju sistema. Situacija je dodatno pogoršana i dugotrajnim rokovima za isporuku rezervnih dijelova. Luci Koper je zatrebalo moderno i jednostavno rješenje koje će omogućiti neophodno širenje sistema i odgovoriti na njene posebne potrebe, uz postojeće zahtjeve koji se tiču same veličine sistema i protoka velikog broja ljudi i vozila. Angažovan je dobavljač s vlastitim odjelom za razvoj klijentu prilagođenih rješenja i vrhunskom podrškom za softver i hardver.

GOVORNIK: Tone Stanovnik, direktor, Špica International

Tone Stanovnik je suosnivač i izvršni direktor kompanije Špica International. Ova firma je svojim ulaganjem u kontinuirani razvoj novih rješenja i praćenjem smjernica i novih tehnologija u oblasti informacijskih sistema postigla zavidne razvojne, finansijske i izvozne rezultate. Tone Stanovnik je diplomirani inžinjer elektrotehnike. Nakon studija počeo je raditi u kompaniji Mikrohit, koja se prva u Sloveniji počela baviti mikrokompjuterima. Tamo je vodio odjel za razvoj proizvoda i rješenja zasnovanih na tehnologiji bar kodova. Odličan je poznavalac sistema baziranih na tehnologijama automatske identifikacije, a u Sloveniji se smatra da je jednim od pionira u toj oblasti. Poznat je po savremenom pristupu menadžmentu i korporativnom upravljanju, a istovremeno djeluje i kao aktivni promotor i pokretačka snaga u sektoru slovenskih izvozno orijentiranih ICT kompanija. Stanovnik je suosnivač mreže pet Špicinih kompanija u Jadranskoj regiji, a trenutno je zadužen za strateški proboj u području CEE regije.

NAZIV PROJEKTA: Antiteroristička zaštita Rafinerije nafte Pančevo

KOMPANIJA: Alarm automatika

GOVORNIK: Miroslav Ćirić, dipl. ing. stroj., Direktor projektne prodaje, Alarm automatika d.o.o., Rijeka

NAZIV PROJEKTA: Antiteroristička zaštita Rafinerije nafte Pančevo

KOMPANIJA: Alarm Automatika

REZIME PROJEKTA

Multinacionalna kompanija Naftna industrija Srbije a.d. kontinuirano ulaže u opremanje i razvoj svoje Rafinerije nafte u Pančevu. Radi se o objektu visokog rizika i kritične infrastrukture čija integralna zaštita uključuje i antiterorističke mjere za zaštitu i nadzor ulaza u rafineriju. Ulazak cisterni i drugih teških vozila u rafineriju predstavlja kritičan sigurnosni izazov za koji smo u Alarm automatici osmislili rješenje protiv neovlaštenog ulaska ili terorističkog napada vozilom. Rješenje integrira građevinske, elektromehaničke, hidrauličke i elektroničke elemente sustava te horizontalnu i vertikalnu signalizaciju prometa. Specijalne antiterorističke barijere ugrađene u pristupni kolnik učinkovito zaustavljaju i najteže kamione, a povezane u automatizirani sustav s rampama, semaforima, detektorima i LPR kamerama čine učinkovit sigurnosni sustav zaustavljanja i nadzora vozila kojim jednostavno upravlja službena osoba.

GOVORNIK: Miroslav Ćirić, dipl. ing. stroj., Direktor projektne prodaje, Alarm automatika d.o.o., Rijeka

Gospodin Ćirić je diplomirani inženjer strojarstva sa dvadesetogodišnjim iskustvom na raznim rukovodećim poslovima u Alarm automatici u Rijeci. Kao direktor veleprodaje u Hrvatskoj stekao je iskustvo u razvoju prodajnih timova i partnerske mreže instalatera. Od 2017. godine preuzima odgovornost za razvoj projektnog poslovanja na tržištima regije gdje je Alarm automatika prisutna sa svojim tvrtkama.

NAZIV PROJEKTA: Holding Slovenske Elektrarne: Empowering Physical Security of Key Power Plant Facilities

KOMPANIJA: 2N

GOVORNIK: Natalya Stachova, Direktor prodaje za regiju, 2N 

NAZIV PROJEKTA: Holding Slovenske Elektrarne: Empowering Physical Security of Key Power Plant Facilities

KOMPANIJA: 2N

REZIME PROJEKTA

HSE Grupa je najveća slovenska organizacija u oblasti elektroenergetike i najveći proizvođač i trgovac električnom energijom na veleprodajnom tržištu Slovenije. Hidroelektrane, termoelektrane i rudnik uglja posluju pod jedinstvenim brendom HSE Grupe. Tražili su kompleksno rješenje za IP interfon koji bi im pružio najviši nivo sigurnosti, upravljanje različitim lokacijama iz centralne zone, visoko otporan sistem za izuzetno zahtjevne uvjete na otvorenom, potencijal za jednostavnu nadogradnju i upravljanje i sistem spreman za buduću integraciju. Sigurnosna kompanija zadužena za klijentovu fizičku sigurnost je Aktiva varovanje, koja mu je, uz podršku kompanije Inovakom kao 2N distributera za Sloveniju, ponudila rješenje u vidu vrhunskih 2N SIP video interfona. Ovaj sistem nudi visok stepen sigurnosti (fizičku i sajber zaštitu + dodatne funkcije inteligentne automatike) i spreman je za integraciju sa centrom za praćenje alarma i videonadzora.

GOVORNIK: Natalya Stachova, Direktor prodaje za regiju, 2N 

Natalia Stachová je specijalizirana za prodaju i ključni menadžment u telekomunikacijskoj i sigurnosnoj industriji od 2011. godine, kada se pridružila kompaniji 2N Telekomunikace a.s. Njene glavne aktivnosti danas su usmjerene na sigurnosne i IT integracije kompanija koje traže optimizirana rješenja za ispunjavanje visokih očekivanja krajnjih korisnika u segmentima tržišta, uključujući industrijske, komercijalne, državne i stambene objekte. Radila je na više od 15 projekata na području Jadranske regije u zadnje 4 godine.

NAZIV PROJEKTA: Smart city solution (more details soon)

KOMPANIJA: Dahua Technology

GOVORNIK: Andrzej Jarzyna, Menadžer prodaje i operacija CEE & Nordic, Dahua Technology

NAZIV PROJEKTA: Smart city solution

KOMPANIJA: Dahua Technology

REZIME PROJEKTA

Dinamičan razvoj tehnologije definiše stvarnost koja nas okružuje. Brz razvoj industrije jedna je od posljedica toga. Današnji nivo razvoja tehnologije utječe i na naš svakodnevni život, npr. na inteligentnu kontrolu uređaja i rasvjetu u našim domovima. Korištenje najnovijih tehnoloških dostignuća danas za cilj ima optimizaciju čitavih urbanih aglomeracija kroz upravljanje putnom infrastrukturom i energijom. Pametni grad danas ne podrazumijeva samo automatizaciju već i sigurnost njegovih stanovnika. Dahua Technology će, kao globalni lider u proizvodnji sigurnosnih sistema, tokom svoje prezentacije predstaviti gotova rješenja koja će naše živote učiniti lakšim, udobnijim i sigurnijim.

GOVORNIK: Andrzej Jarzyna, direktor prodaje i operacija za Centralnu i Istočnu Evropu i Skandinaviju, Dahua Technology

Andrzej Jarzyna je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Varšavi, a potom i na postdiplomskom studiju Vanjska trgovina. Više od 20 godina iskustva u menadžmentu na području sigurnosnih proizvoda i rješenja uspješno primjenjuje kao direktor prodaje i operacija za cijelu Europu u kompaniji Dahua Technology. Već dvije godine uspješno vodi operacije Dahue u Poljskoj, a od prije godinu dana je i voditelj CEE menadžmenta prodaje u kompaniji. Djelokrug njegovih odgovornosti obuhvaća sva pitanja vezana uz upravljanje prodajom i marketingom.
Ima izvrsno znanje o poljskim i europskim tržištima sigurnosti, s posebnim naglaskom na CCTV sisteme. Stručnjak je za uvođenje novih tehnologija i standarda na postojeća tržišta. Autor mnogih publikacija u renomiranim časopisima, daje mnoge intervjue i pruža stručna rješenja u pitanjima vezanim za sigurnosnu industriju.

NAZIV PROJEKTA: Aerodromska sigurnost: Integracija vrhunske kontrole pristupa za Fraport Sloveniju

KOMPANIJA: Prima sistemi

GOVORNIK: Miha Unk, direktor i tehnički direktor, Prima sistemi

NAZIV PROJEKTA: Aerodromska sigurnost: Integracija vrhunske kontrole pristupa za Fraport Sloveniju

KOMPANIJA: Prima sistemi

REZIME PROJEKTA

Aerodromski centar u Alpe-Jadranskoj regiji suočio se s izazovom zamjene zastarjelog sistema kontrole pristupa. Kako posluje u skladu s najnovijim IT standardima, Prima je pristupila razvoju pouzdanog sistema za kontrolu pristupa s opcijama redundancije, videointegracijom, offline RFID čitačima i klijentu prilagođenim konceptima, a sve uz pridržavanje najviših standarda sigurnosti.

GOVORNIK: Miha Unk, direktor i tehnički direktor, Prima sistemi

Miha Unk je osnivač kompanije Prima sistemi, proizvođača sistema modularne IP kontrole pristupa sa snažnim prisustvom u Evropi, Americi i UAE-u. Prima je bila jedan od prvih tržišnih igrača koji je u potpunosti redizajnirao koncept kontrole pristupa. Rezultati su svake godine bili sve bolji, što se vidjelo u rastućem ostvarenom prometu i tehnološkom portfoliju. Miha uvijek nastoji ponuditi praktična i pametna rješenja za srednje i velike kompanije suočene s tehnički zahtjevnim izazovima sigurnosti. Zahvaljujući svojim vještinama i specijalizaciji za integrisane razvojne i mrežne protokole, imao je značajnu ulogu u pripremi rješenja za kontrolu pristupa za Reem Island Abu Dhabi (investicijski projekat vrijedan 30 milijardi dolara), tehnološki naprednog rješenja za danski Biofos, novog projekta za Fraport Slovenija i druge klijente.

NAZIV PROJEKTA: ENTRERIO – Upravljanje digitalnim ključevima u rastućem sektoru turizma u Hrvatskoj

KOMPANIJA: ASSA ABLOY

GOVORNIK: Denis Dunaj, menadžer Yale poslovne jedinice, ASSA ABLOY

NAZIV PROJEKTA: ENTRERIO – Upravljanje digitalnim ključevima u rastućem sektoru turizma u Hrvatskoj

KOMPANIJA: ASSA ABLOY

REZIME PROJEKTA

GOVORNIK: Denis Dunaj, menadžer Yale poslovne jedinice, ASSA ABLOY

NAZIV PROJEKTA: Kombiniranje interne logistike i tehničke sigurnosti za veću efikasnost

KOMPANIJA: Tenzor

GOVORNIK: Miha Senčar, direktor komercijale, Tenzor

NAZIV PROJEKTA: Kombiniranje interne logistike i tehničke sigurnosti za veću efikasnost

KOMPANIJA: Tenzor

REZIME PROJEKTA

GOVORNIK: Miha Senčar, direktor komercijale, Tenzor

Miha Senčar je diplomirao menadžment na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Kasnije je proširio znanje iz oblasti upravljanja tehnologijama u okviru međunarodnog magistarskog programa. U proteklih deset godina specijalizirao se za razvoj poslovanja u Tenzor Grupi, koja posluje u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Albaniji u segmentima tehničke sigurnosti, rješenja za upravljanje zgradama i poslovne inteligencije u maloprodaji. U sklopu razvoja prodajnog programa, Senčarove dodatne aktivnosti uključuju razvoj Tenzorovih integracijskih (x)EMS platformi za različite tržišne segmente.

NAZIV PROJEKTA: Profesionalni IP nadzor okoliša i proizvodi kontrole pristupa za kritičnu IT tehnologiju

KOMPANIJA: Loop skupina

GOVORNIK: Edi Širec, tehnički direktor, Loop skupina

NAZIV PROJEKTA: Profesionalni IP nadzor okoliša i proizvodi kontrole pristupa za kritičnu IT tehnologiju

KOMPANIJA: Loop skupina

REZIME PROJEKTA

GOVORNIK: Edi Širec, tehnički direktor, Loop skupina