Vijesti

Budite u toku sa novostima
7
jan

Makedonska ekonomija se oporavlja nakon krize

Makedonska ekonomija pokazuje prve znakove oporavka nakon duge političke krize koja je okončana 2017. godine, navode tamošnja Centralna banka i Državni zavod za statistiku.

S naglim porastom stranih investicija i značajnim povećanjem izvoza u prvom kvartalu 2018. godine, makedonska ekonomija pokazuje prve znakove oporavka nakon dugotrajne političke krize
koja je okončana sredinom 2017. nakon što je gotovo zaustavila napredak u zemlji.

Ukupna vrijednost direktnih stranih investicija u prva četiri mjeseca 2018. godine iznosila je 233,3 miliona eura, što je dvostruko više od 111,4 miliona eura iz istog perioda 2017. godine, navodi se u podacima Centralne banke objavljenim ovog mjeseca.

Ova cifra prelazi vrijednost stranih ulaganja od 229,1 miliona eura koje je zemlja uspjela privući tokom cijele 2017. godine. Ta godina je bila obilježena političkim turbulencijama koje su kulminirale krvavim napadom na zgradu parlamenta 27. aprila.

Podaci koje je Državni zavod za statistiku objavio u ponedjeljak ukazuju na porast izvoza od 14,3 posto u prvom kvartalu 2018. godine. Tokom ovog perioda, Makedonija je izvezla robu u vrijednosti od 1,77 milijardi eura, što je za oko 220 miliona eura više nego u istom periodu 2017. godine.

Uvoz je takođe zabilježio rast od 11,8 posto u odnosu na prvi kvartal 2017. godine, i njegova ukupna vrijednost se popela na 2,4 milijarde eura. To znači da je izvoz u periodu između januara i aprila 2018. godine pokrivao 73,7% vrijednosti uvoza.

Ovi rani pozitivni trendovi su makedonskim vlastima vratili optimizam po pitanju ostvarenja plana o rastu BDP-a od 3,2 posto do kraja ove godine i 5 posto do kraja 2020. godine.

„Transparentne politike iz Zakona o finansijskoj podršci za investicije [koji je usvojen prošle jeseni], izmjene Zakona o energetici i druge mjere za podršku ekonomiji postepeno postaju prepoznatljive kod domaćih i stranih investitora i daju rezultate“, izjavio je potpredsjednik vlade Makedonije zadužen za ekonomiju Kočo Angjušev na parlamentarnoj sjednici posvećenoj pitanjima i odgovorima.